Autor:
JP Hion

VAATA JÄRELE! Arstiteaduskonna aastapäev toob tänavu vaatajateni teaduspreemiatega pärjatud uuringud

Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkond tähistab arstiteaduskonna 390. aastapäeva. Aastapäeva raames peetakse traditsiooniliselt teaduskonverentsi ja teemakonverentsi. 14. oktoobril peetav teemakonverents kannab tänavu pealkirja "Teekond tippteaduseni – kuidas sünnivad teaduspreemiaga pärjatud teadustööd?".

Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna dekaan Margus Lember ütles, et Biomeedikumis toimuval teemakonverentsil saab kuulda lähemalt teadustööde kohta, mis on saanud riigi teaduspreemia. „Viimati tutvustati teaduspreemiaga pärjatud töid 2017. aastal. Mul on hea meel, et meie valdkonnast on saanud mitmed ühiskonnale olulised uuringud tunnustuse, mis näitab Tartu Ülikooli teaduse kõrget taset. Nüüd on kõigil huvilistel võimalik teada saada, kuidas tulemusteni on jõutud ja tippteadust tehakse.“

13. oktoobril esinesid teaduskonverentsil üliõpilased, doktorandid, teadurid, arst-residendid ja arstid oma viimase aja uurimustöödega, mille seast žürii valib välja ka kõige paremad. Meditsiiniteaduste valdkond on üks vähestest Tartu Ülikoolis, mis tähistab oma aastapäeva eraldi konverentsiga. Aastapäeval antakse välja ka meditsiiniteaduste valdkonna kõrgeim autasu, arstiteaduskonna medal ning autasustatakse teaduskonverentsi parimaid.

Teiste seas teeb molekulaarimmunoloogia professor Pärt Peterson ettekande "Vananemine, immuunsus ja COVID-19" ning inimese füsioloogia professor Eero Vasar ettekande "Siirdeuuringud neuropsühhiaatrias".

Teemakonverentsi programmiga saab lähemalt tutvuda siin.

Teaduskonverents toimub tänavu Biomeedikumis koha peal, teemakonverentsist teeb ülekande UTTV

 Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi inimese geneetika õppetooli uuring koostöös Tartu Ülikooli Kliinikumi meestekliinikuga näitas, et üllatavalt suurel osal viljatutest meestest on lapsena diagnoositud munandi laskumishäire. Õigeaegne sekkumine aitab tulevikus lahendada viljatusprobleeme ja ennetada haruldaste kasvajate riski.

Poisslaste munandite väärarengu varjus võib peituda hoopis tõsisem geneetiline arenguhäire

Tartu Ülikooli teadlased avastasid uue ravimikandidaadi agressiivse ajukasvajaga võitlemiseks

Tartu Ülikooli teadlased avastasid uue ravimikandidaadi agressiivse ajukasvajaga võitlemiseks

Celia Teresa Pozo Ramos kaitseb doktoritööd „Preparation and assessment of antimicrobial electrospun matrices for prospective applications in wound healing”

10. mail kaitseb Celia Teresa Pozo Ramos doktoritööd „Preparation and assessment of antimicrobial electrospun matrices for prospective applications in wound healing” („Antimikroobsete elektrospinnitud maatriksite valmistamine ja hindamine haavaravis rakendamiseks”).